2013. július 21., vasárnap

félmaraton PB

Jó régóta jegelődik itt ez a sablon, hát még gyorsan megírom Nagyatád előtt. Cserébe rövid leszek, hogy ne riasszam el a lehetséges olvasókat :-)
Tehát. Az úgy volt, hogy beterveztem az Orfű triatlont, azon belül is az Olimpiai távot. de aztán párom egyéb elfoglaltsága miatt ez nem jöhetett össze, így maradt a B terv, futni egy jó félmaratont, a nagyon családias Dunavarsány félmaratonon.
Még a Vivicittán szembesültem a ténnyel, hogy régi-régi nagyon jó barátom, Peti elkezdett elég komolyan futni és sikeresen abszolválta a félmaratont, így hát bedobtam neki, hogy ha már egyedül maradtam hétvégén, jöjjön át, sütünk-főzünk, aztán futunk egy jó félmaratont. Ez be is jött, szombaton egy jó kis beszélgetés, thriller nézés, vasárnap meg futás.
Pár héttel a verseny előtt kezdődtek el az Uniqa-s résztávos edzések és ezeknek már ekkor éreztem jótékony hatását. Súlyomat már egész elfogadható szintre sikerült lenyomnom, hála a három hetes diétának is, ráadásul a verseny előtti héten sikerült betartanom, a feküdj le időben, aludj jó sokat tanácsot.
A versenyen most már nem csak 4km és félmaraton volt, hanem 30km is, ez elég szépen átvonzott pár jó környékbeli futót, így megint eséllyel indultam a dobogós helyért :-) De most komolyan, pár éve, 1:44:xx idővel korcsoportos harmadik lettem...
Natehát rajt. Igyekeztem kiegyensúlyozottan futni, de tartani azt a tempót ami egy lehetséges PB-hez kell. 1:43-t éreztem reálisnak. Hála a sebesség mérő polar kütyünek, folyamatosan láttam milyen tempóban futok, ez nagy segítség volt. Az elején páran elfutottak mellettem, de nem hagytam, hogy ez felborítsa a tempóm.
Olyan 12 km környékén megdöbbenve tapasztaltam, hogy még mindig jó erőben vagyok és meg tudtam előzni két olyan futót, akiket biztosan jobban tartottam. Ekkortájt ért be a srác, aki kicsit később rajtolt és eleve olyan ufónak éreztem. Rendes volt, jó darabig együtt mentünk. A pálya kijelölése elég gáz volt, mint utóbb kiderült a polgárőrök csesztek eljönni, így azokon a helyeken, ahol ők kellett volna mutassák az utat, nem volt senki. Szerencsére emlékeztem az útvonalra, de sokan voltak akik nem voltak ilyen szerencsések és többet futottak a kelleténél. Natehát jól ment a tempó, a sráccal néha belekarcoltunk a 4:30as tempóba is - soe gondoltam volna. Aztán ő elköszönt és begyűjtotta a rakétákat én meg néztem hátra, hogy beér-e valaki. Nem ért. Tartottam a tempót, talán néha belassultam 5p/km tempóra, de a végén sikerült 1:42vel célba érnem! Nagyon örültem, 8. lettem a 28 férfi indulóból. Egy kis tévedés kapcsán ismét dobogós, korosztályos harmadik lett - hiába a hagyományok - de mint később kiderült jogtalanul hozhattam haza az üveg bort.
Petinek is nagyon jól sikerült, hihetetlen, mosolygós hajrával ért célba 1:54es idővel. Basszus, pár év és simán le fog hagyni!
Aztán vértunk-vártunk az eredményhirdetésre, kicsit az eső is nekikezdett, de nem nagyon. A verseny amúgy jópofa, tuti jövőre is eljövök, ha épp ráérek és nem lesz más :-) a frissítés aranyos, de megfelelő, a befutócsomag lutri, de jó, egyszóval ahogy a vaterán szoktam értékelni a partnereket: "mindenkinek ajánlom! +++"






3 megjegyzés:

  1. jók ezek a kislétszámú versenyek, ilyenkor van esélye az embernek dobogóra állni. Lassan nekem is inkább ilyeneket kellene lesnem :).
    Gratulálok a PB-hez!

    VálaszTörlés
  2. Ha gondolod jövőre gyere el. Akkor már maraton is lesz, ergo viszonylag kevés induló lesz a félmaratoni távon.

    VálaszTörlés