2011. november 25., péntek

Térd


Aki fut, az szerintem előbb-utóbb találkozik valamilyen térd panasszal. Én azt hiszem szerencsés voltam, viszonylag későn jött elő a dolog, de azóta nem múlik. Tavaly november óta futások után gyulladt a térdem és nem is igen múlik el. 
Csütörtökön ismét dokinál voltam a térdem miatt. Az LBT-t még a korábbi térd szakorvos ajánlotta (bár a mostani doki szerint, olyan, hogy "térd szakorvos" nem létezik), de mivel tanácsadással egybekötve csak kevés helyen és hülye időben elérhetőek, így halogattam a dolgot, egészen mostanáig. Na, tehát Budaörsről kocsival be a belvárosba, találni parkolót, venni jegyet, rájönni, hogy hideg van és fázom, aztán odaérni időben volt a sorrend. A dokis tanácsadás 1.000 Ft, ami nem sok, de cserébe érezhetően siet, kapkod, néha úgy kell kihúzni belőle a szót. Valami tanácsot, biztatást szeretnék kapni, amellet, hogy rábeszél megint egy méregdrága bizbasz megvételére. 
Amit megtudtam - szerinte ez "ugrótérd" - lásd google - és nem talpbetétet javasol, hanem a képen látható valamit, amit futáshoz kell felvenni és tehermentesíti majd a problémás részt. Ám legyen. Potom 7.300Ft darabja. Kár, hogy két térdem van. Ja és persze megerősít, mikor rákérdezek, hogy a nagy súly fokozottan rossz a térdnek és jótanácsként a "Hát, ne egyen" mondattal pontot is teszünk a vizsgálat végére.
A kütyüt eleddig nem próbáltam ki, ebből is látható hatalmas motiváltságom...



7 megjegyzés:

  1. Na, milyen, használtad azóta többször?

    VálaszTörlés
  2. Igen, igyekszem hordani. Mintha valami...de lehet, hogy csak a placebo hatás.

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    Nekem is ez volt a bajom, ugró térd. Nem kellemes, viszont kurva szar :). Orvoshoz fordultam elkeseredésemben, mikor már nagyon fájt, az mindenféle kozervatív kezelés helyett rögtön megműtött, hogy az majd segít. Frászt segített, még rosszabb lett, a gyógytorna semmit nem segített, mert iszonyatosan fájt a térdem és már nem csak sportoláskor, hanem a mindennapi életben is. Lépni alig bírtam, lépcsőzni egyáltalán nem. Ezt követően kerestem meg egy térd specialistát. Mert létezik ilyen, aki sokkal többet foglalkozik térddel és ezért ért is hozzá. Szóval felkerestem, ő még próbálkozott konzervatív kezelésekkel, de mikor látta, hogy semmi (és az MRI is beigazolta, hogy súlyos ugró térd szindrómám van), akkor megműtött. Ez volt tavaly februárban. Majd nyáron már futottam, sprint távú triatlon versenyen indultam és novemberben másfél év kihagyás után újra félmaratont futottam. Most pedig már a júliusi nagyatádi versenyre készülök. Ja, és nekem is javasolt ilyen patella pántot, amit használok is futáskor. Megtartja ugyanis a térdkalácsot és így véd a futáskor ért ütéstől valamennyire. Szerintem jó.
    Üdv, snatch
    http://futas.asroma.hu

    VálaszTörlés
  4. Hello snatch!
    Köszi, hogy leírtad! Akkor továbbra ishasználom a kütyüt, már épp kezdtem nem hinni benne. Illetve az új cipőm mintha segitett volna.
    És az is lehet, hogy elkérem majd annak a dokinak a számát...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok én is ezzel küszködök (kosár és foci hatására..) ,de én találtam 2700 Ft-ért is az abszolutsportban térdpántot(nem reklám) és nekem használ foci közben, illetve gyulladásgátlót szoktam jégkockával bemasszírozni, utána pedig mentolos lóbalzsam masszírozva szintén jót tesz. A sportkórházban csak gyógytornára küldtek ami nem igazán használt. Én szeretném elkérni a Snatch által említett térdspecialista számát. Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Hello Névtelen!

    Dr. Tállay András. Sportkórházban is rendel, ortopéd sebész, a Pasaréti úton van a magán rendelője.
    Ezt még Snatch-től tudom, gondolom google pajtás meg tudja adni az elérhetőségét is.

    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Akadnak jó mozgásterápiás megoldások és kinezio tape-ek is léteznek már.
    Jelenleg hugomon kezdtem el a rehabilitációt, kíváncsian várom, hogyan alakulnak a dolgok :).

    Amúgy merem ajánlani TF-ről Dr. Rácz Leventét. Olimpikonokkal foglalkozik javarészt, de biztos akad ideje.

    VálaszTörlés